Morningpages - kracht van journalling

Waarom is journaling zo belangrijk?

We gaan zelden bij onszelf te rade wie we werkelijk zijn, wat we werkelijk willen, en wat we er werkelijk aan willen doen. Als we niet de tijd nemen om onszelf de eerlijke vragen te stellen, zullen we niet in staat zijn het leven op te bouwen waar we van dromen op basis van de eerlijke antwoorden.

Wanneer iedereen weg is, begin in de ochtend met schrijven. 3 pagina’s. Het is belangrijk dat je dit met de hand doet. Je schrijft gewoon wat er bij je in op komt. 

Belangrijk voor ons vrouwen is dat jij weet dat je niets fout kunt doen, het maakt niet uit of er schrijffouten zijn of dat de zinsopbouw niet klopt. Lees niets terug, corrigeer niets maar schrijf door totdat je dus die 3  pagina’s volgeschreven hebt. 

Door het schrijven van Morning Pages word je je bewust van de gedachten, de angsten, de verwachtingen en de overtuigingen die door je hoofd spoken. Daardoor leer je jezelf beter kennen, accepteren en waarderen. Psycholoog James Pennebaker deed in de jaren 90 van de vorige eeuw onderzoek naar het bijzondere effect van schrijven , hij ontdekte namelijk dat wanneer iemand over gebeurtenissen schreef die voor diegen een emotionele lading had, er iemand zowel emotioneel als fysiek op vooruit ging. Wanneer je namelijk te lang blijft doorlopen met een negatieve gedachte of je druk maakt over een bepaald voorval, kan je dat uiteindelijke fysieke klachten geven.

Schrijven is echt bizar krachtig!

Drie pagina’s lang schrijf je jezelf leeg. Alsof je met een swiffer door je hersenpan gaat. Daarna begin je met een opgeruimd hoofd aan je dag.

In deze video legt Julia Cameron (schrijfster van The Artist’s Way, een geweldig boek als je meer met je creativiteit wilt doen) uit wat Morning Pages schrijven inhoudt.


Drie pagina’s

Waarom precies drie? Waarom niet één minder of meer? Als je dus zo’n ongeïnspireerde morgen hebt, waarbij je enkel op banale zaken komt, gaat ergens rond pagina twee het vuurtje branden en ga je los. En de verplichting om te stoppen aan het eind van pagina drie zorgt ervoor dat je niet narcistisch wordt, stelt Julia.

Je schrijft je Morning Pages direct na het opstaan, als je nog niet helemaal wakker bent. Dan ben je creatiever en vrijer; je innerlijke criticus ligt nog op één oor.

Geen idee wat je moet schrijven? Schrijf dan eens op: Ik wil gaan schrijven maar ik weet niet wat ik ga schrijven. Of stel jezelf een vraag “wat bedoel ik met…?” Deze vraag helpt je om te focussen.

‘s Avonds schrijven kan natuurlijk ook, maar dat heeft een ander effect. Dan reflecteer je op de dag die voorbij is. Met Morning Pages beïnvloed je de dag die voor je ligt. Hoe dat werkt, merk je vanzelf als je ze gaat schrijven. Meestal gaat je al na een paar dagen iets opvallen.

Video van Julia Cameron waarin zij uitlegt wat het magische van Morning pages is:

Het schrijven van Morning Pages:

  • maakt je hoofd helder,

  • brengt je innerlijke criticus tot zwijgen (die negatieve stemmetjes),

  • kalmeert je overactieve (ADD-)brein,

  • temt je angsten, zorgt ervoor dat je vanuit rust en vertrouwen de dag ingaat,

  • laat de creatieve ideeën stromen.


Kan iedereen Morning Pages schrijven?

Ja. Ja. En nog een keer: ja.

Je hoeft geen schrijver te zijn om Morning Pages te schrijven – iedereen kan het. Vul gewoon drie pagina’s met de gedachten uit je hoofd. En doe dat morgen weer. Zeker als je één van deze klachten herkent, kunnen Morning Pages je helpen:

• je zit vaak zit te tobben en te piekeren

• je bent angstig, boos of rusteloos

• je ervaart veel stress

• je bent herstellende van een burn-out

Maar je mag ook gewoon nieuwsgierig zijn en je creativiteit een boost willen geven. 🙂

Ook voor schrijven geldt net als bij Meditatie of Yoga; des te vaker jij het doet, des te meer het je brengt. Je hoeft niet meer alles te onthouden, overal aan te denken en daardoor ontstaat weer meer ruimte in je hoofd, je merkt dat je je rustiger en meer ontspannen wordt. Niet alleen voor alle dagelijkse dingen die jou overkomen is schrijven goed. Ook als je een probleem wilt oplossen of met een vraag rondloopt, die je niet loslaat werkt het bevrijdend om daar al schrijvend mee bezig te zijn. 

Let op: schrijven over ervaringen uit het verleden is helend. Maar als je echt ernstige trauma’s tegenkomt raad ik je aan professionele hulp te zoeken. Your brain is a tricky bastard… Jezelf helen betekent niet dat je dat in je eentje hoeft te doen. Schrijven is een onderdeel van het helingsproces, het is niet het proces zelf. Om van trauma’s af te komen, is meer nodig dan alleen een Morning Pages-routine. 

Vorige
Vorige

Hoe positieve psychologie tieners kan helpen om te gaan met stress

Volgende
Volgende

Great Day Protocol