De Kracht van je Gedachten: Hoe je Brein te Trainen voor een Gelukkiger Leven

Waar je jouw gedachten, aandacht en focus op richt, dat bepaalt je gemoedstoestand. Je bent continu in een gevecht voor de gezondheid van je hersenen en je lichaam.

Het is essentieel om de mentaliteit van een 'breinkrijger' te ontwikkelen! Wanneer je wilt overleven en bloeien, dan moet je alert zijn en bereid om te strijden voor de gezondheid van je hersenen.

Dr Daniel Amen heeft meer dan vier decennia gewijd aan het onderzoeken van de hersenen, dus als er iemand is die weet wat er nodig is om een heldere mentaliteit te behouden die een lang en gezond leven ondersteunt.**

Je brein reageert op elke gedachte die je hebt - onthoud, je hoeft niet elke gedachte die in je opkomt te geloven.

Als je negatieve gedachten hebt, reageert je lichaam daar direct op: je voelt je down, je handen koelen af, je ademhaling verandert, je spieren spannen zich aan en je hebt moeite met denken. Dit proces begint direct.

Het tegenovergestelde is echter ook waar; als je positieve gedachten hebt, reageert je lichaam daar positief op. Je handen worden warmer, je ademhaling wordt rustiger, je spieren ontspannen zich en je voelt je blijer.

Gedachten ontstaan automatisch en worden vaak aangedreven door Automatisch Negatieve Gedachten (ANG). Ze komen van overal: het zijn reacties op je omgeving, ze gebeuren automatisch. Maar vergeet niet, ze liegen vaak. Daarom hoef je echt niet alles te geloven wat je denkt. Gelukkig hebben we ook geleerd dat je controle kunt nemen over je gedachten.

Er zijn bepaalde soorten gedachten waar we voor moeten waken:
1. "Minder dan" gedachten: Deze zijn gebaseerd op de overtuiging dat er altijd iemand beter, slimmer of mooier is dan jij.
2. Negatieve gedachten: Deze kunnen je gemoedstoestand enorm beïnvloeden.
3. Schuldige gedachten: Gedachten die voortkomen uit "moeten" en "zouden moeten". Schuld is niet altijd een juiste motivatie.
4. Voorspellende gedachten: Gedachten die zich zorgen maken over de toekomst, of iets wat nog moet gebeuren.
5. Aannames: Aannemen dat je precies weet hoe iemand anders denkt of gaat reageren.
6. Materialistische gedachten: Als ik dit of dat heb, dan zal ik gelukkig zijn.
7. Beschuldigende gedachten: Anderen de schuld geven van je eigen problemen.

Wanneer je merkt dat je gedachten met je op de loop gaan, schrijf ze dan op en reflecteer op wat ze met je doen.

Deze vragen kan jij jezelf stellen over je negatieve gedachten

1. Is het waar? Weet je het zeker?

2. Is het absoluut zeker?

3. Hoe voel jij je als je deze gedachte hebt?

4. Hoe zou je je voelen als je deze gedachte niet had?

5. Keer de gedachte om. Welke versie is dan echt waar? De oorspronkelijke of de omgekeerde?

Het interessante is dat als je de eerste vier vragen kunt beantwoorden, je zult merken dat de gedachte vaak vanzelf verdwijnt. Neem controle over je gedachten en train je brein voor een gelukkiger leven.

Wil je je reis naar een positievere mindset voortzetten en de kracht van dankbaarheid in je dagelijks leven integreren?

Meld je dan aan voor ons exclusieve e-book, 'Vragen voor Dagelijkse Dankbaarheid'.

Dit is een waardevolle tool, gebaseerd op de principes van de positieve psychologie, die je kan helpen om een dankbaarheidsoefening te ontwikkelen en een positievere mindset te cultiveren. Laat hieronder je naam en e-mailadres achter en ontvang het e-book direct in je inbox. Begin vandaag nog met het veranderen van je leven door de kracht van dankbaarheid.

Over Daniel Amen:

Al geruime tijd volg ik Dr Daniel Amen; hij is een gerenommeerd neuropsychiater, hersenonderzoeker, New York Times bestsellerauteur en oprichter van Amen Clinics. Met meer dan drie decennia ervaring en onderzoek naar de werking van het menselijk brein, heeft Dr. Amen zich gespecialiseerd in het begrijpen van de connectie tussen voeding, het brein en mentale gezondheid, met een bijzondere focus op aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD).

Door de jaren heen heeft Dr. Amen uitgebreid onderzoek gedaan naar de rol van voeding bij hersenfunctie en mentale gezondheid. Hij is een voorstander van het gebruik van voeding als een belangrijk hulpmiddel bij de behandeling van ADHD en andere hersengerelateerde aandoeningen. In zijn baanbrekend onderzoek heeft hij een aantal voedingsstrategieën geïdentificeerd die de hersenfunctie kunnen verbeteren en de symptomen van ADHD kunnen verminderen.

Dr. Amen benadrukt het belang van een uitgebalanceerd dieet, rijk aan omega-3 vetzuren, vitamines en mineralen, en beperkt in suiker en bewerkte voedingsmiddelen. Hij is een groot voorstander van het eten van volwaardige, natuurlijke voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen om de hersenen te ondersteunen en beschermen.

In zijn werk benadrukt hij het belang van het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel om stemmingswisselingen en concentratieproblemen te minimaliseren.

Volg hem op zijn instagram: Doc_Amen

Vorige
Vorige

Amandelmeel vs bloem

Volgende
Volgende

Tijden veranderen - maar eeuwenoude overtuigingen blijven