De dag dat haar zusje geboren werd

zusjes, foto, ongedwongen, daglicht, ongeposeerd, playful, sisters, love, liefde, familie

Hieperdepiep Hoera! Sam is Jarig

Het zusje van mijn dochter is jarig! Nou is dat op zich niet zo raar; alleen heeft zij een andere mama. technisch gezien is het dus het Half zusje van Isa. Maar aangezien wij in onze familie niet aan half- of stiefzusjes/broertjes doen, is het dus het zusje van Isa.

Nou denk je waarschijnlijk; hartstikke leuk. maar ook dit is niet zo speciaal; waarom vertel je mij dit? Nou, wel om de volgende foto:

Dat moment dat Isa eindelijk haar zusje voor het allereerst zag; voor de allereerste keer mocht aanraken, voelen en ruiken.

Dat moment dat Isa eindelijk haar zusje voor het allereerst zag; voor de allereerste keer mocht aanraken, voelen en ruiken.

Even terug:

De vader van Isa en ik zijn in 2013 uit elkaar gegaan; Met pijn in mijn hart, want mijn eigen ouders zijn gescheiden toen ik 11 jaar oud was en hoewel er nooit ruzie of gezeik is geweest en mijn ouders - tot groot ongenoegen van mij en mijn broer en zus - alles in goed overleg bespraken, wilde ik dit niet voor mijn eigen kind. Want hoe goed je het ook als ouders doet, je neemt het toch mee in je leven.

Anyway, ik was in die tijd 33 jaar en mijn ex en ik hadden nog een leven voor ons; alleen dat leven zagen wij niet als een getrouwd stel voor ons. Dus hebben wij uit liefde voor elkaar en voor Isa besloten om apart verder te gaan. Op dat moment onwijs verdrietig maar nu 6 jaar later kunnen wij oprecht zeggen dat het voor ons allemaal de beste beslissing is geweest.

Isa was toen 4 en wilde niets liever een broertje of zusje; man, ik moest zelf een keer aan de juf op school uitleggen dat ik toch echt niet zwanger was!!

Fastforward

De dagen verstrijken en langzaam maar zeker krijgt ons leven weer rust en vinden wij onze draai en ritme in het leven van gescheiden ouders (geloof me; dat is zeker niet altijd even makkelijk gegaan en het heeft veel van onszelf en onze partners gevraagd, maar altijd hebben wij het belang van Isa voor op gehad)

zusjes, foto, ongedwongen, daglicht, ongeposeerd, playful, sisters, love, liefde, familie, baby, welkom wonder

Tot de dag dat Marcel en zijn nieuwe vriendin aan Isa het nieuws kunnen vertellen waar zij al jaren naar uit keek: JE WORDT EEN GROTE ZUS!! In die tijd was ik net begonnen aan mijn carrière als fotograaf en van hen de vraag of ik de foto’s wilde maken van die allereerste ontmoeting.

Hoe kon ik daar Nee op zeggen?

Nee, dat was niet makkelijk voor mij. Ik had immers ook nog een kinderwens maar, in die tijd, geen partner. En als je ex dan een kindje krijgt met zijn nieuwe vriendin - hoe zeer ik ze dat ook gun - dat doet toch iets met je. Maar, ik voelde me vereerd en heb ja gezegd.

En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb. Want wat ik die dag gezien heb was pure magie; de ogen van mijn dochter, de verrukking, de blijdschap, de ontroering, het was alles zo ontzettend waard.

 
zusjes, foto, ongedwongen, daglicht, ongeposeerd, playful, sisters, love, liefde, familie

Stel je voor:

Ze zeggen dat mama een baby in haar buik heeft; ik zie wel dat die dikker wordt; maar hoe kan daar nu een baby in zitten? Er beweegt wel iets; want soms leg ik mijn hand op haar buik en dan voel ik wel iets bewegen?

En dan gaan papa en mama naar het ziekenhuis, ik blijf bij de oppas. Ze zeggen dat de baby uit mama’s buik gaat komen; maar hoe gaan ze dat dan doen?

Ik heb heel lang moeten wachten, maar dan haalt papa mij op; ze zeggen dat mijn zusje geboren is; langzaam lopen we door dat grote ziekenhuis, de kamer in, daar is mama! ze heeft iets in haar armen een klein roze bundeltje. Ik ben heel nieuwsgierig maar ik vind het toch ook wel weer eng. Papa helpt mij op het grote bed: Wauw! welkom lief zusje!

Vanaf dat moment wist ik; dit zijn van die momenten die eigenlijk zo snel vergeten worden, maar juist die momenten, die niet alleen je eigen leven totaal veranderen, maar ook die van je kinderen, die verdienen het om vastgelegd te worden.

Voor eeuwig. Wat er ook gebeurd in je leven of in dat van je kinderen, zij altijd een herinnering hebben aan de dag dat ze geboren zijn, uit liefde en hoe welkom ze op dat moment waren. Zij verdienen die herinnering.

zussen, herinneringen, newborn, isala, zgt, familie, verjaardag, legacy,
zussen, fotoshoot, overijssel, zwolle, wierden, daglicht, ongeposeerd, herinneringen, kinderportret

En nu zijn we ineens 4 jaar verder; Sam is inmiddels een hele dame en gaat naar de “grote” school. Ook al wonen ze niet permanent in 1 huis; het zijn echt zusjes - in alle opzichten. En dat is mooi om te zien.

Soms komt Sam ook bij ons logeren, want zo komt dat soms uit en het is het zusje van Isa.
Als ze dan bij ons in huis is, bij Isa en mij en ons nieuwe gezin en als ik dan zie hoe iedereen met elkaar om gaat en elkaar accepteert; dan denk ik Chapeau voor ons! Dat doen we goed.
Niet alleen Marcel en ik maar ook onze nieuwe partners.
Want….. een scheiding doe je nooit met zijn tweetjes; er zijn altijd meer partijen bij betrokken, helemaal met kinderen, en dat vraagt niet alleen om aanpassingsvermogen van de ouders, maar ook zeker van de nieuwe partners.

En hoeveel geluk heeft Isa dat zij “kind van gescheiden ouders” is, die het samen met haar bonuspapa- en mama eigenlijk super goed doen!

public.jpeg

Gun jij je kinderen deze herinneringen? mail mij dan voor meer informatie: info@kimholterman.nl